Vangst mega- snoek van 1.17 meter
Organisator Danny Sin van de viswebsite Vinnig.nl ging er met de eer vandoor. Samen met zijn partner Klaas Hoogduin ging hij na alle organisatorische verplichtingen meteen naar een plek die ze al de hele week in de gaten hielden. “Als je zo’n snoek aan de haak slaat, weet je meteen dat het een hele grote is. Je voelt de kracht van zo’n vis als hij weer weg probeert te zwemmen. De adrenaline gierde door mijn lijf. Als organisator nam Sin zelf geen prijs in ontvangst, die ging naar de nummer twee met een snoek van 92 centimeter. In totaal werden er veertig vissen gevangen door de 64 deelnemers. Dat leverde een totaal aan 2676 cm, ruim 26 meter aan roofvis op. De winst ging voor de vierde keer naar Marcel van Tongeren en Rob van der Kaay. Ze wonnen met een totale lengte van 571 centimeter verdeeld over acht roofvissen. De vissen worden, nadat ze zijn gevangen en gefotografeerd, meteen weer vrijgelaten. Dat gebeurt op een diervriendelijke manier: eerst wordt de vis onthaakt en daarna rustig teruggelegd in het water zodat er weer zuurstof door de kieuwen kan stromen. De vis kan daarna op eigen kracht weg zwemmen. “Als je het goed doet, komt het voor dat je je vis het volgende jaar weer vangt. Dat is de kick”, zegt Sin. In teams van twee brengen de vissers de hele dag door op het water. Daar vissen ze dan op snoek, snoekbaars, baars en roofblei. DeNieuweVispas wordt ook wel de wedstrijd voor ‘’Mannen van Eer genoemd. Aan de ene kant omdat de wedstrijd altijd in januari in de kou plaatsvindt. Maar ook omdat het een hele eerlijke wedstrijd is. De vissen die worden gevangen worden namelijk niet door de wedstrijdleiding gemeten, maar worden door de deelnemers zelf op de foto gezet naast een meetlat en een uniek wedstrijdlogo. De vissen worden altijd op dezelfde manier gemeten (kop links, staart recht, buik naar beneden). Daardoor is het mogelijk om de unieke tekeningen van eerder gevangen vissen het jaar daarop weer te herkennen. Na afloop van de wedstrijd komen de vissers bij elkaar in het clubgebouw van de Leidse Hengelaarsbond. Daar krijgen ze namens Restaurant de Valk het zogenaamde ‘Captains dinner’ aangeboden. Bruine bonen, aardappels, uien, spek en zuur. Zoals dat vroeger ook in de zeevaart werd gegeten. Wij willen de sponsors bedanken, de mannen achter de bar en alle vissers die deze dag weer onvergetelijk hebben gemaakt.
Volgend jaar zien wij jullie weer terug.
Danny Sin en Klaas Hoogduin